Marinované tofu s ryžou a grilovanou zeleninou
Tofu má okrem vysokého obsahu bielkovín a nízkeho obsahu tukov tiež vysoký obsah vápnika a železa. Vyrába sa zo sójových bôbov, vody a zrážadla. Samotné tofu nemá takmer žiadnu chuť a príchute absorbuje z korenia, omáčok alebo marinád. Vďaka svojej všestrannosti a nutričnej hodnote sa táto potravina stala populárnou nielen vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni. Tofu predstavuje cenovo dostupný spôsob, ako zahrnúť rastlinné bielkoviny do tvojej stravy.
Rýchly, jednoduchý a najmä chutný vegetariánsky recept na prípravu tofu s ryžou a zeleninou ocenia najmä tí, ktorí sa ustavične niekam ponáhľajú, ale chápu, že telo je ich motorom a chcú mu dodať všetko, čo potrebuje. Toto bezmäsité hlavné jedlo si môžeš pripraviť na obed alebo večeru.
Na 2 porcie budeš potrebovať:
- 150 g jazmínovej ryže,
- 1 balenie bieleho tofu,
- 4 menšie mrkvy,
- 6 cherry rajčín,
- menšie balenie špargle,
- 2 PL olivového oleja,
- soľ,
- čierne korenie.
Na marinádu potrebuješ:
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 PL sójovej omáčky,
- 1 PL kokosového cukru,
- čerstvé bylinky (koriander, bazalka, tymian).
Postup:
- V miske zmiešaj všetky ingrediencie na marinádu.
- Tofu nakrájaj na menšie kocky, ponor ich do marinády a odlož aspoň na hodinu do chladničky.
- Ryžu uvar podľa návodu.
- Očisti zeleninu, osoľ ju, okoreň, polej 1 PL olivového oleja a peč v rúre 10 minút na 200 °C.
- Tofu prudko opraž na panvici s trochou olivového oleja, dozdob zvyšnými bylinkami a rovno podávaj.
Zdroj: https://trenujeme.sk/recept-marinovane-tofu-ryza-zelenina