Zavárané huby v sladko-kyslom náleve
Zavárané huby v sladko-kyslom náleve
Zaujímavá alternatíva v uskladnení nazbieraných húb. Táto zaváranina sa hodí ako príloha, základ na omáčku či prísada do šalátu.
Ingrediencie:
-
2 kghuby (dubáky, kozáky, kuriatka, šampiňóny, ...)
-
1 KLsoľ
-
1 štipkakyselina citrónová
-
trochumrkva
-
trochucibuľa
-
2 litrevoda
-
1/2 litraocot
-
6 PLcukor
-
10 ksnové korenie (guličky)
-
10 ksčierne korenie (guličky)
-
3 ksbobkový list
-
1/2 KLfenikel (semienka)
-
1 KLhorčica (semienka)
Postup:
-
1
Očistené huby pokrájame na menšie kúsky (malé necháme v celku, väčšie prekrojíme na polovice ale štvrtiny).
-
2
Očistenú cibuľu a mrkvu pokrájame na kolieska a uložíme na dno menších zaváracích pohárov.
-
3
Huby vložíme do osolenej vriacej vody, pridáme kyselinu citrónovú a necháme ich povariť asi 5 minút. Následne ich scedíme a prepláchneme čistou vodou.
-
4
Na nálev zmiešame všetky suroviny, ktoré privedieme k varu a krátko spolu povaríme – cca 3 minútky.
-
5
Odkvapkané a vychladnuté huby navrstvíme do pohárov (do výšky zhruba 1,5 cm pod viečko), na vrch môžeme poukladať zvyšnú mrkvu a cibuľu, zalejeme horúcim nálevom a uzavrieme.
-
6
Huby sterilizujeme 20 minút pri teplote 95°C.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/8204/zavarane-huby-v-sladko-kyslom-naleve/