Domáci bio jablkový ocot
Jednoduchý bio jablkový ocot. Stačí vám len voda a jablká
Na jablkový ocot nájdete veľa receptov, no asi najjednoduchší a zaručene bio je ten, na ktorý vám stačí kilo jabĺk a liter vody. Do 2-3 týždňov máte ocot hotový.
Základom pri príprave jablčného octu je čistota. Nádobu, v ktorej necháte jablká kvasiť, najprv dôkladne umyte horúcou vodou. Nástroje musia byť tiež čisté, inak sa vám môže počas kvasenia chytiť do pripravovaného octi plieseň. Jablkový ocot má množstvo praktických využití.
Všetko spolu do fľaše
Na bio jablkový ocot potrebujete 1 kg jabĺk, najlepšia je zmes kyselkavejších jonagold a sladkých golden delicious. Jablká dôkladne umyte a nastrúhajte alebo nadrobno nakrájajte. Nasypte do dostatočne veľkej nádoby a zalejte 1 litrom vopred prevarenej vychladnutej vody. Môžete, ale nemusíte pridať asi 3 čajové lyžičky cukru. Nádobu zakryte gázou a zagumičkujte.
Denne treba premiešať
Nádobu položte na tienisté miesto a každý deň obsah premiešajte čisto umytou lyžicou. Dbajte na to, aby jabĺčka boli stále zakryté vodou. Ak treba, trošku vody prilejte. Kým sa pri premiešaní uvoľňujú bublinky, respektíve sa na povrchu spraví pena, jabĺčka kvasia. Asi po 14 dňoch, ale možno až o 20 či 30 dní, záleží od teploty v miestnosti, by malo penenie skončiť a vtedy treba ocot precediť cez gázu do čistej fľaše. Uchovávajte ho v chlade a tme.
Ak sa vám na povrchu vytvorila či už pri kvasení alebo pri neskoršom skladovaní octu plieseň, nemilosrdne všetko vyhoďte.
Zdroj: https://zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/ako-doma-pripravit-jablkovy-ocot-jednoduchy-recept