Kumys
Ako si vyrobiť Kumys – najlepší ruský ľudový liek na žalúdok a tráviace ťažkosti
Počuli ste už o ruskom ľudovom lieku Kumys? Mnohí zrejme nie, keďže ruská ľudová medicína sa z našich končín za posledné desaťročia dosť vytratila.
Je to škoda, pretože mnohé ruské ľudové recepty dokážu liečiť nejedno ochorenie lepšie než naše moderné farmaceutické lieky.
Jedným z takýchto ľudových liekov je aj kvasený nápoj nazývaný Kumys. Ide o priam dokonalý liek na žalúdočné problémy a ťažkosti s trávením.
Pôvodný ruský recept používal na výrobu kumysu kobylie mlieko. Dnes sa používa aj bežné kravské, pričom jeho liečivé účinky sú rovnako dobré.
Poďme sa teraz pozrieť na to, ako si tento ľudový liek vyrobiť.
Ingrediencie:
Na jeho prípravu budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 2 až 3 polievkové lyžice hnedého cukru alebo medu
- 2 až 3 polievkové lyžice kefíru
- 1 liter mlieka (plnotučné alebo nízkotučné)
- 1 čajová lyžička droždia
- 2 až 3 dcl čistej vody
Príprava:
1. Zohrejte v hrnci alebo rýchlovarnej kanvici vodu. Nie do bodu varu, ale len na mierne teplú teplotu.
2. Vlažnú vodu prelejte do pohára alebo inej nádoby a rozrieďte v nej cukor, prípadne med.
3. Následne do veľkej sklenenej nádoby (napríklad do fľaše od zaváraných uhoriek) nalejte mlieko o izbovej (pred prípravou receptu ho vyberte na aspoň 3 hodiny z chladničky).
4. Do mlieka nalejte pripravenú cukrovú (medovú) vodu a tiež pridajte kefír.
5. Nakoniec pridajte droždie a všetko to dobre zamiešajte.
6. Nádobu prekryte gázou alebo látkou, upevnite ju gumičkou a umiestnite na teplé miesto, aby mohla prebiehať fermentácia.
7. Fermentácia trvá približne týždeň. Za ten čas sa v nápoji vytvoria bublinky oxidu uhličitého a tiež alkohol. Obsah alkoholu bude v rozmedzí 2 až 5% (v závislosti od množstva pridaného cukru, respektíve medu).
8. Po ukončení fermentácie zlejte nápoj do menších uzatvárateľných fliaš a uskladnite ich v chladničke.
Pri príprave ďalšej dávky kumysu môžete namiesto kefíru a droždia na naštartovanie fermentácie použiť predošlý kumys. Použite zhruba 5 až 10% objemu, čiže na 1 liter novej zmesi použite zhruba 1 dcl starého kumysu.
Užívanie
Užívajte kumys 3 krát denne po 1 dcl aspoň 30 minút pred jedlom. Kúra by mala trvať približne 2 týždne.
Keďže kumys obsahuje malé množstvo alkoholu (zhruba toľko ako pivo), nemali by ste aspoň 2 až 3 hodiny po jeho užití šoférovať.
Po skončení konzumácie by sa vám malo výrazne zlepšiť trávenie a ustúpiť akékoľvek ťažkosti so žalúdkom a črevami.
Kumys je navyše nutrične extrémne bohatý – dodá vášmu telu vitamíny A, D, E, C, B1, B2, mnohé minerály, probiotické baktérie a enzýmy.
Zdroj: https://domacaliecba.sk/ako-si-vyrobit-kumys-najlepsi-rusky-ludovy-liek-na-zaludok-a-traviace-tazkosti/