Podpecník s nivou a medvedím cesnakom
28. 8. 2022
Podpecník s nivou a medvedím cesnakom
neskutočne chrumkavý a hebký
|
Podpecník s nivou a medvedím cesnakom
Zvonku neuveriteľne chrumkavý, vnútri nadýchaná striedka <3 Jeho chuť nádherne rozvinie niva a rozvonia medvedí cesnak. Navyše celý zo zdravých surovín <3 Nádherne variabilné cesto na slano aj sladko. Voilá, taký je podpecník. Zamilujete si ho od prvého hryzu až po posledný :*
|
Čo budeme potrebovať
- KVÁSOK
- 200 ml teplé mlieko
- 1 kocka čerstvé droždie 42 gram
- 1 čl trstinový cukor
- 2 PL špaldová hladká celozrnná múka
- CESTO
- 450 gram špaldová hladká múka T 630
- 100 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 300 ml mlieko 3,5%
- 200 ml olivový olej
- 1 ks vajce
- 1/2 čl himalájska soľ
- 2 ks niva
- 150 gram tvrdý syr
- 2 hrste medvedí cesnak
Množstvo: kruhy rozmerovo ako veľká pizza
Postup prípravy
-
Suroviny na kvások si dáme do misky, zamiešame a necháme cca 10-15 min nabobtnať.
-
Do misky si navážime múky, pridáme soľ a zamiešame. Do stredu si rozbijeme jedno vajce. K zmesi pridáme vzniknutý kvások, prilejeme mlieko s olejom a necháme robotom (alebo ručne) cca 10 min vymiesiť lepivé cesto. Cesto si posypeme ešte párkrát múkou a ručne trochu zapracujeme, aby sa odliepalo od stien misky. Nesmie byť však hutné, prisypávajte len zľahka. Má byť úžasne vláčne a jemné. Prikryjeme a necháme vykysnúť 30-45 min. Musí strojnásobiť objem.
-
Rúru si predhrejeme na 180-200 stupňov (podľa toho, ako vám pečie) hore dole ventilátor.
-
Cesto vyberieme z misky a predelíme na 3 rovnaké časti (ak chceme kruhy) alebo jeden celý na obdĺžnikový plech. Zapekaciu nádobu, alebo plech si vymastíme olejom a takými naolejovanými rukami poroztahujeme cesto. Hrúbku nechajte akú máte radi, či hrubší, alebo tenší. On ešte aj tak nakysne. Medvedí cesnak si nakrájame na malé slížiky a roztrúsime po ceste, posypeme nastrúhanou nivou okrem krajov, tie necháme taký centimeter dva suché - aby sme ich mohli ešte posypať syrom - posypte nastrúhaným. Cesnak ideálne, aby bol pod syrom, nech vám nezhorí. V prípade chuti ešte posoľte ale pozor, niva je slaná. Pečieme približne 15 min, resp. dozlatova, dochrumkava.
Poznámka k receptu
TIP: verzie môžete variabilovať podľa chuti, namiesto nivy pridať bryndzu, alebo zamiešanú pochúťkovú smotanu s pažítkou, prípadne aj nasladko, na vrch rozrvstvíte zavárané marhule a posypete mrveničkou z masla, pomletých mandlí, trstinového cukru a škorice.
Zdroj: https://www.tinkinerecepty.sk/podpecnik-nivou-medvedim-cesnakom/