Domáce syrové nite
24. 8. 2022
Domáce syrové nite
Zdroj: diabambulka
stredná
náročnosť
Ingrediencie:
1 ks
syrova hrudka vykysnuta
podľa chuti
soľ
trochu
voda
Postup:
1.
Hotovú syrovu hrudku necháme na kuchynskej linke 24 hodín nakysnut:-) Syr si nakrajame na cca 1 cm hrube plátky. Idealna velkost je cca 5 cm na nejakych 5 az 6 cm.
2.
Do hrnca si dame horucu vodu, resp. nechame si vodu v hrnci zohriat. Idealna teplota je medzi 80 az 85 stupnov celzia. Do takejto vody kladieme platky syru. A ked uz mame potrebne mnozstvo syra v hrnci vezmeme si drevenu varechu a pomaly ale s dorazom syr akoby miesime. Nesmú tam zostať syrove bublinky.
3.
Syr treba premiesit aj v rukach, nezabudajme vodu udrziavat pri spravnej teplote, treba si davat pozor aby sme sa nepopalili... Ak je syr zbavený vzduchovych byliniek a je dobre premieseny, začne sa ťahať a tu si už nachystame vedľa hrnca hlbokú misku so studenou vodou.
4.
A ideme na tahanie, syr ma byt vlacny a tahat by sa mal "sam" bez toho aby sme do toho museli davat nejako vela energie, avsak netreba zabudat, ze voda ma byt stale teploty okolo 80 stupnov. Ak sa syr nechce dobre tahat bud je este malo vymieseny alebo bol malo resp. priliz nakynuty a vtedy z neho korbace nespravite:-(
5.
Tahame nite do nadoby so studenou vodou... Pripavime si slany nalev. cca pol litra vody a 1,5 lyzicky soli Zoberieme si maly tanierik, a nan namotavame syrove nite.
6.
Ked sa nam uz zda zvazok dostatocne hruby odrhneme posledny kusok nite a nim zaviazeme zvazok. Hotovy zvazok vlozime do slaneho nalevu a nechame poriadne vysolit, resp. podla chuti kto má ako rád slané:-):-):-)
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk/recept/30187/domace-syrove-nite/