Okroška
18. 9. 2022
Okroška
Zdroj: receptarka
stredná
náročnosť
Ingrediencie:
5 dl
kyslá smotana
1,25 dl
sladká smotana
2 PL
horčica
5 dl
kvas
100 g
teľacie mäso
100 g
údený jazyk
100 g
šunka
1 ks
uhorka
trochu
korenie biele mleté
podľa chuti
soľ
30 g
práškový cukor
1 ks
citrón
2 ks
cibuľa
1 konzerva
krabie mäso
trochu
pažitka
trochu
kôpor
Kvas:
10 g
droždie
3 ks
klinčeky
1 kg
celozrnný chlieb
trochu
škorica
2 PL
práškový cukor
trochu
citrónová kôra
Postup:
1.
Na začiatok si pripravíme kvas, ktorý musí niekoľko dní zrieť. Zomletý celozrnný chlieb trošku opražíme na panvici (bez tuku), pridáme klinčeky, škoricu a postrúhanú citrónovú kôru. Zmes vsypeme do veľkého hrnca, zalejeme 4 l vriacej vody a odložíme na teplé miesto. Na druhý deň trošku zohrejeme (nevaríme), pridáme droždie a skaramelizovaný cukor, premiešame a znova hrniec odložíme na teplé miesto. Na ďalší deň pozberáme penu z povrchu a kvas nalejeme do fliaš, ktoré dobre uzavrieme zátkou. Po niekoľkých dňoch môžeme kvas použiť.
2.
Polievka: Obe smotany spolu s horčicou zmiešame, postupne pridáme kvas, osolíme, okoreníme, osladíme a okyslíme citrónovou šťavou z 1 citróna. Do polievky ďalej pridáme pokrájanú cibuľu, uhorku bez jadierok a pokrájanú nadrobno, krabie mäso bez kostí, posekanú pažítku a kôpor. Všetko dôkladne premiešame a môžme ešte dochutiť. Do tanierov dáme po dve kocky ľadu a zalejeme polievkou.
3.
Servírujeme s čiernym chlebom buď ako predjedlo alebo ako osviežujúce jedlo počas letných dní.
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk/recept/31176/okroska/