Jušková polievka s hubami
Jušková polievka s hubami - jednoduchá, chutná, zdravá
(Na 4-5 porcií)
Ingrediencie
- 4 strúčiky - cesnak
- 2 polievkové lyžice - mletá červená paprika
- 2 plné hrste - sušené huby
- 1 ks - cibuľa strednej veľkosti
- 1-1,2 l - juška - voda z kapusty
- 2 polievkové lyžice - maslo, olivový olej alebo olej
- 1 podľa chuti - mletá alebo celá rasca
- 1 podľa chuti - čierne korenie mleté
- 1 podľa chuti - soľ
Autor - Nela
Najlepšia jušková polievka s hubami - postup receptu
Ingrediencie: 1,2 l jušky - vody z kvasenej kapusty (zriedenej podľa potreby, chuti), 2 plné hrste sušených húb na zápražku bez múky: 2 polievkové lyžice masla alebo olivového oleja (oleja), 1 ks cibuľa strednej veľkosti, 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti), 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky na dochutenie polievky: soľ, mleté čierne korenie, celá alebo drvená rasca
Príprava:
- Najprv si pripravíme sušené huby, ktoré namáčame do studenej vody približne na 15 minút, aby zmäkli. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, cesnak (množstvo zvolíme podľa chuti) ošúpeme a rozotrieme.
- Do hrnca pridáme zriedenú jušku - vodu z kvasenej kapusty (podľa chuti, kyslosti), necháme zovrieť. Pridáme huby vytlačené od vody a korenie podľa chuti. Jušku povaríme 15 minút, potom pridáme aj zápražku.
- Zápražku bez múky si pripravíme tak, že si na masle alebo oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme aj rozotretý cesnak, chvíľu orestujeme, stačí aby zavoňal. Primiešame aj mletú červenú papriku.
- Juškovú polievku s hubami povaríme ešte 5 minút, ak je potrebné, dochutíme ju. Keď chceme polievku ešte sýtejšiu, môžeme pridať aj uvarené cestoviny, najlepšie mrveničku, ktorá je v tejto polievke veľmi chutná.
Tip Dobrej kuchyne: Ak milujete pálivé, pridajte do zápražky bez múky mletú červenú pálivú papriku. Juškovú polievku výborne doladí. Viete kedy chutí tradičná juška najlepšie? Na druhý deň, keď prejdú všetky chute.
Dobrú tradičnú chuť.