Bulharská fazuľová polievka - bob čorba
Bulharská fazuľová polievka - bob čorba
Foto: babidka
Aj v Bulharsku sa varí viacej druhov fazuľovej polievky - z bielej i strakatej fazule , so zeleninou , s údeným mäsom ...Tradične sa varievala tak , že sa dala fazuľa s vodou a údeným mäsom / alebo bez mäsa/ do kameninového hrnca , gazdiná hrniec vložila do pece do rúry a šla si po práci či už na poli alebo okolo domácnosti . Polievka sa varila pomalicky na nízkej teplote . Po 2-3 hodinách vložila do polievky zeleninu a na obed už bola polievka hotová .
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150 g | |
300 g | |
1 ks | |
2 ks | |
1 ks | |
2 ks | |
5-6 ks | |
1 kávová lyžička | |
podľa chuti | |
podľa chuti | |
PL 1 | |
- 1
Fazuľu si namočíme do vody a necháme aspoň 8 až 10 hodín nabobtnať. Potom vodu zlejeme a dáme fazuľu do hrnca .Zalejeme horúcou vodou iba toľko aby bola fazuľa zakrytá a necháme zovrieť .Varíme asi 1 minútu a vodu zlejeme . Potom pridáme čerstvú horúcu vodu , údené mäso , celé čierne korenie a pomaly varíme . Soľ dávame podľa potreby až pred dokončením , pretože údené mäso býva dosť slané.
- 2
Mrkvu a zemiaky si nastrúhame nahrubo . Keď je už fazuľa a mäso takmer uvarené , tak mrkvu a zemiaky pridáme do polievky . Kto nemá rád zemiaky , tak ich tam nemusí dávať . Ale zemiaky polievku zahustia a netreba potom dávať zápražku. Pridáme aj ošúpané paradajky pokrájané na menšie kúsky alebo paradajkový pretlak / ja dávam paradajkové pyré/ a necháme ešte variť .
- 3
Cibuľu si pokrájame na drobno a opražíme na troche slnečnicového oleja . Dáme dole zo sporáka a pridáme červenú papriku .Už nepražíme aby paprika nezhorkla . Keď sme nedávali do polievky zemiaky , tak k cibuľke pridáme lyžicu múky a urobíme zápražku .Keď sú mäso aj fazuľa mäkké , pridáme opraženú cibuľu s paprikou / alebo zápražku/ do polievky , pridáme sušenú alebo čerstvú čubricu/saturejku/ a gjuzum/mätu/ a polievku ešte chvíľku varíme . Podľa potreby dosolíme .
- 4
Polievku ešte dochutíme na tanieri sekanou petržlenovou vňaťou - vňaťou nešetríme , v Bulharsku sa dáva do väčšiny jedál ... Podávame s chlebom . Najlepšie chutí na druhý deň keď krásne zhustne a pekne vonia za bylinkami .
Zdroj:
https://varecha.pravda.sk/recepty/bulharska-fazulova-polievka-bob-corba/7102-recept.html