Vianočný kyseľ
Vianočný kyseľ
Foto: uzanka16
Možne niekto kyseľ pozná možno nie, ale stretla som sa s veľa ľuďmi, čo o ňom ešte nepočuli, Vianočný kyseľ už robila moja prastará mama potom stará mama a nakoniec môj otec robí každé Vianoce. Kyseľ má rôzne podoby, niekto dáva baraninu, niekto dáva doň smotanu ale my to robíme bez. Ak máte chuť na zmenu a chcete vyskúšať miesto kapustnice kyseľ vyskúšajte.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg | |
1 ks | |
1 balík | |
každý koľko chce | |
2 strúčiky veľké | |
podľa chuti | |
podľa chuti | |
1 ks | |
1 kg | |
2 l | |
1 ks |
Postup:
- 1
Pred začatím varenia si nachystáme nakrájanú kapustu a šťavu z kyslej kapusty do nejakej misky. Nakrájame cibuľu, bravčové plece na kocky a opražíme do zlata. Pridáme cesnak, soľ, korenie a zarestujeme.
- 2
Zalejeme vodou skoro do plného 10 l hrnca. Do hrnca pridáme rebrá, klobásu a povaríme pokým mäso nezmäkne, nesmie sa rozvariť! Po uvarení vyberieme z hrnca rebrá a klobásu. Klobásu naspäť nedávame, tú môžme ako dobrôtku zjesť kedy dostaneme chuť.
- 3
Zoberieme kapustu a kapustnú šťavu a dáme variť do hrnca až kým nebude mäkká.
- 4
Ďalej do hrnca dáme rozmočené slivky a slivkový lekvár podľa chuti a necháme vrieť tak 20 min. Po uvarení necháme kyseľ postáť. Najlepšie variť ráno a poobede alebo večer podávať na stôl, bude mať lepšiu chuť. Prajem dobrú chuť.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/vianocny-kysel/47309-recept.html