Kyšeľ na kyslo
29. 8. 2022
" kišeľ " - tradičná polievka z údeného kolena na kyslo
POTREBNÉ PRÍSADY: údené koleno, zemiaky, bobkový list, mleté čierne korenie, 3-4 strúčiky cesnaku ( veeeeľmi podstatná ingrediencia :-P ), hladká múka na zahustenie, ocot POSTUP PRÍPRAVY: Takže teraz niečo pre tých, ktorí majú nízky cholesterol a súrne ho potrebujú trošku zvýšiť ;-) Toto je polievka z údeného kolienka, presne ako ju robieva moja 81-ročná babka ( toto fakt obdivujem na našich babkách, že s minimom prísad a s pár druhmi korenín dokážu vyčariť neskutočne rôznorodé a pritom stráááášne chutné jedlá... ) A miluje ju celá naša "vegetariánska" rodina - babku aj polievku :-))) Postup: Údené kolienko umyjeme a uvaríme. Medzitým si očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky . Keď je mäsko už mäkké, vyberieme ho a narežeme na menšie kúsky. Do vývaru dáme variť zemiaky a vrátime doň nakrájané mäso. Pridáme 2 bobkové listy, mleté čierne korenie a pretlačíme 3-4 strúčiky cesnaku - kto koľko má rád. Chvíľu povaríme, v troške vody rozmiešame cca 3 lyžice hladkej múky a vlejeme do polievky. Keď múka poriadne prevrie a polievka sa zahustí, dochutíme ešte octom ( ja dávam tak 2-3 lyžice, opäť podľa individuálnej chuti ) a to je všetko :-) . Soliť väššinou netreba, lebo kolienko je dosť slané. |
Zdroj:
https://www.mimibazar.sk/recept/3978/kisel-tradicna-polievka-z-udeneho-kolena-na-kyslo