Tavče Gravče
Tavče Gravče
Foto: tinavondecadent
Tavče Gravče je národné jedlo Macedónska. Je veľmi obľúbené a rozšírené na celom Balkáne. Je to jednoduché a lacné jedlo. Čo sa týka dochutenia, nemá žiadne striktné pravidlá, takže je možné ho pripraviť "na 100 rôznych spôsobov".
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny:
450 g | |
2 ks | |
1-2 PL môžete použiť aj slnečnicový, ja používam len olivový | |
nakrájaná nadrobno | |
3 strúčiky | |
4 ČL | |
1/2 ČL | |
400 g (počas sezóny určite lepšie použiť čerstvé) | |
dodatočné koreniny: | |
Postup:
- 1
Pretriedenú a umytú fazuľu namočte asi na 3 hodiny do vody. Po 3 hodinách vodu vylejte, nalejte čistú a dajte fazuľu variť(voda by mala fazuľu prekrývať tak 3-4 cm). Nasekajte olúpané cibule a vložte ich do hrnca ku fazuli, pridajte peper a prípadne bobkový list. Suroviny varte spolu na miernom ohni až kým nezmäknú a nebudú krémové (cca 2 hodiny). Občas ich premiešajte. Keď sa začne voda vyparovať, občas trochu prilejte.
- 2
Zhruba po dvoch hodinách varenia vedľa na rozpálenú panvičku nalejte olej. Až bude rozžhavený, pridávajte postupne koreniny (mletá paprika, cesnak, čubrica, rasca;v podstate podľa chuti). Miešajte to spolu až kým sa to poriadne nerozvonia (cca 1 minúta).
- 3
Nakrájajte paradajky a mrkvu a pridajte ich ku zmesi. Pridajte soľ a všetko spolu dobre zamiešajte . Nemalo by tam byť veľa vody, ale nemalo by to byť ani suché. Fazuľa by sa mala lesknúť od oleja a mala by zostať vláčna aj po dopečení.
- 4
Zmes vylejte do pekáča, najideálnejší je keramický. Pečte ju pri teplote 200°C asi 30 minút. Jedlo sa zvykne podávať s tmavým chlebom alebo pitou. Mne sa osvedčilo aj ako dobrá príloha k mäsu.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/tavce-gravce/38582-recept.html