Francúzska bujabéza
Polievka moreplavcov
Z misy stúpa ľahký dym, ktorý v sebe ukrýva jemnú citrusovú arómu. Po chvíli však pocítime vôňu silnejšiu. Vôňu slanej vody, mora a morských plodov, spájajúcu sa s čerstvými bylinkami a maslom. Ešte skúšate odolať?
Bujabéza je tradičná francúzska polievka, pochádzajúca z prístavného mesta Marseille. Svoju unikátnu chuť získava vďaka morským rybám, plodom mora, varenej zelenine a špeciálnemu provensalskému koreniu.
Vývar sa podľa tradície podáva s opečeným chlebom a majonézou rouille z olivového oleja, cesnaku, šafranu a kajenského (čili) korenia.
Čím viac rýb, tým lepšie
Slávna kuchárka Julia Child opísala bujabézu ako spojenie provensalskej polievky, ktorej základom je cesnak, cibuľa, paradajky, olivový olej, fenikel, šafran, tymian, bobkový list a troška pomarančovej kôry, a rôznych druhov rýb.
Morskou rybou, ktorá sa vo Francúzsku do polievky pridáva, je skorpéna. Vynikajúci je tiež morský úhor, štítnik (morský kohút) alebo krabie mäso.
Pravá bujabéza
Urobte si dokonalú bujabézu vo vašej kuchyni, nalejte si pohárik Chardonnay a užívajte si deň. Vieme, ako na to.
Ingrediencie:
- 2,5 kg filiet morských rýb (môžete experimentovať – hodí sa morský čert, treska, mrena, platesa, krabie mäso, langusty)
- 250 g kreviet
- 1-2 pokrájané cibule
- 1 pór
- 4 strúčiky cesnaku
- maslo
- 3-4 paradajky
- buľvu feniklu, kaleráb a niekoľko semienok feniklu
- bobkový list
- kôru z jedného pomaranča
- 3-4 vlákna šafranu
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- 100 ml bieleho vína
- soľ a korenie na dochutenie
- lístky feniklu a tymian na ozdobu
Postup
- Ryby zalejeme tromi litrami vody, uvedieme do varu a päť až šesť minút prudko varíme.
- V panvici na extra panenskom olivovom oleji alebo na masle osmažíme jemne nakrájanú zeleninu.
- Po piatich minútach ju spolu s korením a väčšinou pomarančovej kôry pridáme do polievky.
- Stiahneme plameň a štvrť hodiny varíme.
- Päť minút pred koncom vsypeme krevety a vlejeme kvalitné biele víno.
- Mäso vyberieme, rozdelíme na kúsky a vrátime do polievky. Ozdobíme jemne pokrájanou alebo strúhanou kôrou z pomaranča a bylinkami.
- Polievku je vhodné štýlovo servírovať vo väčšej miske
- K bujabéze podávajte ďalšie prílohové misky s čerstvými bylinkami a korením. Každý si tak môže dochutiť podľa seba.
Zdroj: https://www.pottenpannen.sk/recepty-a-rady/polievka-plna-farieb-a-chuti-francuzska-bujabeza