V hrnci rozpustíme maslo, pridáme na hrubo pokrájanú cibuľu, plátky cesnaku, čerstvo podrvenú rascu a feniklové semienka. Všetko spolu restujeme, kým nebude cibuľa mäkká.
Francúzska Bujabéza (Bouillabaisse)
Francúzska Bujabéza (Bouillabaisse), rýchly recept
Rybacia polievka z juhu Francúzska bola pôvodne pokrmom chudobných rybárov. Dnes sa považuje za jednu z najznámejších delikates francúzskej kuchyne. Tu je jej zrýchlená verzia hoc aj na všedný deň.
Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
1 PLmaslo
-
1 kscibuľa
-
1 strúčikcesnak
-
1 KLdrvená rasca
-
1 KLdrvený fenikel
-
1 ksčili paprička (nemusí byť)
-
1 konzervalúpané, krájané paradajky
-
250 mlbiele víno (al. rybací vývar)
-
1/2 kspomaranč (kôra a šťava)
-
1 štipkašafrán
-
podľa chutisoľ, mleté čierne korenie
-
1 ksčerstvý fenikel
-
500 gslávky (mušle)
-
4 kskráľovské krevety
-
300 gryba filet (tuniak, treska, žralok, ...)
Postup:
-
1
-
2
Potom do hrnca pridáme nasekanú čili papričku, paradajky z konzervy, víno alebo vývar, strúhanú pomarančovú kôru, čerstvú pomarančovú šťavu a štipku šafranu.
-
3
Paradajkový základ dosolíme a okoreníme podľa chuti, zakryjeme a na miernom ohni dusíme zhruba 10 minút, aby sa výrazné chute prepojili.
-
4
Potom plameň zvýšime, pridáme fenikel pokrájaný na osminky a naň poukladáme slávky, krevety a kúsky ryby. Hrniec zakryjeme a necháme variť zhruba 4 minúty, potom plameň vypneme a necháme zakryté postáť ešte ďalšie 4 minúty.
-
5
Bujabézu podávame posypanú bylinkami a s čerstvým chlebom alebo krutónmi s maslovo, žĺtkovou nátierkou.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/9228/francuzska-bujabeza-bouillabaisse-rychly-recept/