Francesinha
Francesinha alebo croque madame po portugalsku
Ingrediencie:
- 4 plátky blieleho alebo toastového chleba
- 2 hovädzie steaky
- 2 tenké bravčové klobásy
- 2 vajíčka
- 4 plátky syra ementálu
- 1 pohár paradajkového pretlaku
- ½ mrkve, nakrájanej na kostičky
- 1 šalotka, jemne nasekaná
- petržlenová vňať
- maslo
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy:
V hrnci osmažte na olivovom oleji šalotku, pridajte mrkvu a niekoĺko minút restujte. Pridajte paradajkový pretlak, potržlenovú vňať a nechajte asi 15 minút dusiť, aby omáčka dostala výraznejšiu chuť. Osolte a okoreňte.
Na veľkej pánvici opečte steaky, minutu z každej strany a dajte ich na bok odpočinúť. Na tej istej pánvici opečte najprv klobásky a nakoniec v nej usmažte vajíčka.
Polovičku plátkov chleba potrite maslom a obložte steakami, klobáskou a plátkami syra. Priklopte nenamazanými plátkami a chviľku grilujte v rúre, kým sa syr nerozpustí.
Pred podávaním pridajte na vrch vajíčko a prelejte paradajkovou omáčkou. Ozdobte petržlenovou vňaťou.
Zdroj: https://www.skylink.sk/canalplus-domo/recepty/278sk-francesinha-alebo-croque-madame-po-portugalsku