Hliva s kyslou kapustou
29. 8. 2022
Bomba pre imunitný systém! Recept z hlivy a kyslej kapusty.
Mám pre vás opäť skvelý tip na obed, či večeru. Ide o zaujímavú kombináciu - hlivy a kyslej kapusty. Asi každý z nás vie, že obe suroviny sú veľmi zdraviu prospešné. Inšpiruj sa a ulahodíš nielen tvojím chuťovým pohárikom, ale pochvaľovať si to bude aj tvoje zdravíčko :-).
Konzumácia hlivy ustricovej pôsobí pozitívne na náš imunitný systém. Pomáha telu bojovať proti rakovine, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus a to vďaka Beta glukánu. Beta glukán je veľmi stabilný a jeho výživové vlastnosti nezničíme ani akoukoľvek tepelnou úpravou. Hliva pomáha regulovať funkciu čriev, upravuje vylučovanie a odstraňuje z tela jedovaté látky. Výskumy poukázali aj na priaznivé účinky hlivy ustricovej pri liečbe ekzémov, kožných alergií, kŕčových žíl, ochorení srdca, cievnej sústavy a tiež pri znižovaní hladiny cholesterolu. Môžeme ju taktiež využiť aj ako prírodné antibiotikum.
Konzumácia hlivy ustricovej pôsobí pozitívne na náš imunitný systém. Pomáha telu bojovať proti rakovine, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus a to vďaka Beta glukánu. Beta glukán je veľmi stabilný a jeho výživové vlastnosti nezničíme ani akoukoľvek tepelnou úpravou. Hliva pomáha regulovať funkciu čriev, upravuje vylučovanie a odstraňuje z tela jedovaté látky. Výskumy poukázali aj na priaznivé účinky hlivy ustricovej pri liečbe ekzémov, kožných alergií, kŕčových žíl, ochorení srdca, cievnej sústavy a tiež pri znižovaní hladiny cholesterolu. Môžeme ju taktiež využiť aj ako prírodné antibiotikum.
Kapustová zelenina chráni človeka pred rôznymi druhmi rakoviny, pretože obsahuje množstvo protirakovinových látok. Je však zistené, že kvasená kapusta obsahuje týchto protirakovinových látok ešte niekoľkonásobne viac a čo je najlepšie, náš európsky spôsob kvasenia vedie ešte k zvýšeniu obsahu účinných látok v kapuste. Je bohatá najmä na beta-karotén (provitamín A) a vitamín C. Obsahuje aj významné množstvo vitamínov B, E a K. Kyslá kapusta má hojnosť minerálnych látok, najmä pre nás veľmi nedostatkový draslík, ale aj vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík, ako aj stopové prvky, z ktorých najdôležitejšia je síra. Bohatá je aj na fytochemikálie s antibiotickými účinkami, životodarné enzýmy, aminokyseliny obsahujúce síru a horčičný olej.
Takže rýchlo k príprave :-).
Čas prípravy: 45 minút
Čas prípravy: 45 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 500 g hlivy
- 200 g kyslej kapusty (najlepšie domácej)
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľu
- 1 lyžicu kokosového oleja
- tymián, oregáno – čerstvé, ale môžeme použiť i sušené
- 1 dl sójovej omáčky (napr. Tamari)
- 2 lyžice drvenej rasce, alebo Maha korenia (zmes českej rasce, koriandra a horčičného semienka),
- soľ (morská/himalájska).
Ako budeme postupovať?
1. Hlivu si umyjeme, osušíme v utierke a pokrájame si na kocky/pásiky.
2. V hrnci si zohrejeme kokosový olej, pridáme na drobno pokrájanú cibuľku, pretlačené 4 strúčiky cesnaku a nakoniec poprášime s drvenou rascou, alebo Maha korením.
3. Keď je cibuľka sklovitá, pridáme nakrájanú hlivu, podlejeme vodou a cca 30 minút dusíme.
4. Potom pridáme kyslú kapustu a tamari omáčku, premiešame a necháme len zohriať (kyslá kapusta si zanechá najviac vitamínov) – poprípade len necháme prejsť varom a hneď odstavíme.
5. Nakoniec pridáme soľ, zvyšné pretlačené strúčiky cesnaku, čerstvé bylinky a môžeme ešte na koniec poprášiť drvenou rascou/Maha korením a premiešame.
TIP: My sme si k tomu zemiačky predvarili a šup ich do rúry spolu so soľou, drvenou rascou, a naozaj troškou kurkumy. Na naservírované zemiačky som dala ešte hoblinky domáceho masielka a posypala mrazenou petržlenovou vňaťkou. Hlivu s kyslou kapustou posypala na sucho opraženými slnečnicovými semienkami a navrch postrúhala parmezánom.
2. V hrnci si zohrejeme kokosový olej, pridáme na drobno pokrájanú cibuľku, pretlačené 4 strúčiky cesnaku a nakoniec poprášime s drvenou rascou, alebo Maha korením.
3. Keď je cibuľka sklovitá, pridáme nakrájanú hlivu, podlejeme vodou a cca 30 minút dusíme.
4. Potom pridáme kyslú kapustu a tamari omáčku, premiešame a necháme len zohriať (kyslá kapusta si zanechá najviac vitamínov) – poprípade len necháme prejsť varom a hneď odstavíme.
5. Nakoniec pridáme soľ, zvyšné pretlačené strúčiky cesnaku, čerstvé bylinky a môžeme ešte na koniec poprášiť drvenou rascou/Maha korením a premiešame.
TIP: My sme si k tomu zemiačky predvarili a šup ich do rúry spolu so soľou, drvenou rascou, a naozaj troškou kurkumy. Na naservírované zemiačky som dala ešte hoblinky domáceho masielka a posypala mrazenou petržlenovou vňaťkou. Hlivu s kyslou kapustou posypala na sucho opraženými slnečnicovými semienkami a navrch postrúhala parmezánom.
Zdroj: https://fitshaker.sk/bomba-pre-imunitny-system-recept-z-hlivy-a-kyslej-kapusty