Krásne farebné, aromatické a delikátne rizoto z milovanej cvikly.
Cviklové rizoto
Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
3 ksstredne veľká cvikla
-
trochuolivový olej
-
trochusoľ, mleté čierne korenie
-
3 PLolivový olej
-
1 ksveľka cibuľa
-
2 strúčikycesnak
-
250 gryža arborio
-
150 mlbiele víno
-
1 literkurací vývar (horúci)
-
2 PLmaslo
-
2 hrstestrúhaný parmezán
Postup:
-
1
Cviklu ošúpeme, odrežeme vrchnú a spodnú časť, pokrájame na väčšie kocky, ktoré rozložíme na plech, pokvapkáme olejom, posolíme a okoreníme. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C zhruba 35 minút.
-
2
Neskôr upečenú cviklu rozmixujeme na pyré s kvapkou kuracieho vývaru.
Samozrejme, veľa času si ušetríme, ak použijeme už predvarenú cviklu, ktorú už len postrúhame alebo rozmixujeme na pyré.
-
3
V hlbokej panvici alebo rajnici zahrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak.
-
4
Pár minút ich restujeme, potom pridáme ryžu (nepremytú), všetko dobre premiešame a podlejeme vínom.
-
5
Keď sa víno odparí, začneme po žufankách pridávať vriaci vývar a za občasného miešania takto varíme ryžu , kým nebude al dente (zhruba 20 minút).
-
6
Potom do rizota primiešame pyré z pečenej cvikly, maslo a parmezán. Odstavíme, a prípadne dosolíme podľa chuti.
-
7
Rizoto môžeme na tanieri dozdobiť hoblinkami parmezánu či na suchej panvici opraženými vlašskými orechmi.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/9198/cviklove-rizoto/