Krásne farebné, aromatické a delikátne rizoto z milovanej cvikly.
Zdroj: iStockphoto
Príprava
10min
Úprava
40min
Porcie
2
Ingrediencie:
Pečená cvikla:
3 ks
stredne veľká cvikla
trochu
olivový olej
trochu
soľ, mleté čierne korenie
Rizoto:
3 PL
olivový olej
1 ks
veľka cibuľa
2 strúčiky
cesnak
250 g
ryža arborio
150 ml
biele víno
1 liter
kurací vývar (horúci)
2 PL
maslo
2 hrste
strúhaný parmezán
Postup:
1
Cviklu ošúpeme, odrežeme vrchnú a spodnú časť, pokrájame na väčšie kocky, ktoré rozložíme na plech, pokvapkáme olejom, posolíme a okoreníme. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C zhruba 35 minút.
2
Neskôr upečenú cviklu rozmixujeme na pyré s kvapkou kuracieho vývaru.
Samozrejme, veľa času si ušetríme, ak použijeme už predvarenú cviklu, ktorú už len postrúhame alebo rozmixujeme na pyré.
3
V hlbokej panvici alebo rajnici zahrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak.
4
Pár minút ich restujeme, potom pridáme ryžu (nepremytú), všetko dobre premiešame a podlejeme vínom.
5
Keď sa víno odparí, začneme po žufankách pridávať vriaci vývar a za občasného miešania takto varíme ryžu , kým nebude al dente (zhruba 20 minút).
6
Potom do rizota primiešame pyré z pečenej cvikly, maslo a parmezán. Odstavíme, a prípadne dosolíme podľa chuti.
7
Rizoto môžeme na tanieri dozdobiť hoblinkami parmezánu či na suchej panvici opraženými vlašskými orechmi.