Plnený kapustný list
Plnený kapustný list fotorecept
Postup:
- 1
Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúb a dáme ju variť do osolenej vody (možno by sa dalo poodrezovať listy a dať variť iba tie). Varíme do zmäknutia listov - nedajte sa oklamať ako ja, varte dlhšie... Vychladnuté listy zbavíme hrubej časti.
- 2
V tomto recepte sa používa surová ryža - pomer 1 : 3, takže na 250 g ryže potrebujeme 750 g mletého pliecka.
- 3
Zmiešame si suroviny - mleté mäso, ryžu, vajcia, mleté čierne korenie, soľ a mletú červenú papriku.
- 4
Do pripravených listov dáme trochu mäsovej zmesi - asi tak za kopcovitú lyžicu a zabalíme (východňiare to vedia najlepšie). Nebalíme to na tuho, nakoľko plnka naberie na objeme vďaka ryži.
- 5
Na dno hrnca (odporúčam s dvojitým dnom) rozložíme kyslú kapustu, na ňu poukladáme naplnené kapustné listy, keď máme hotovo, navrstvíme zasa kyslú kapustu, pridáme bobkové listy a zrnka celého korenia. Zalejeme to vodou a varíme 35 - 40 minút.
- 6
Medzitým si pripravíme zápražku - olej alebo masť rozohrejeme, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, neskoršie prelisovaný cesnak smažíme skoro do hneda, pridáme múku, červenú papriku mletú a zápražku za stáleho miešania zalievame vodou. Následne ju dochutíme korením, soľou...
- 7
Po 35 - 40 minútach varenia holubkov vylejeme zápražku do hrnca, opatrne párkrát strčíme varešku do hrnca tak, aby sme nepoškodili holubky a zápražka sa dostala nižšie do hrnca. Varíme ešte asi 10 až 15 minút a máme hotovo.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/plneny-kapustny-list-fotorecept/82646-recept.html