- 0.5 kg bravčovej panenky,
- soľ
- mleté čierne korenie
- korenie na divinu
- olej
- 3 PL čerstvé alebo mrazené čučoriedky (čučoriedkový džem)
- 1 dl červeného vína
- 1 dl vody
- 1 PL hladkej múky
- 2 väčšie hrušky
- 600 g zemiakov
- 150 g polohrubej múky
- 1 vajce
- strúhanka
- 1 čl med
- citrón
Bravčovú panenku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Necháme chvíľu odstáť a opečieme z oboch strán.
Vo výpeku z mäsa rozpustíme maslo, podlejeme vodou a červeným vínom. Pridáme čerstvé alebo mrazené čučoriedky (môžeme nahradiť 2 PL čučoriedkového džemu),mierne posolíme a okoreníme čiernym korením a korením na divinu. Zmes krátko povaríme. Následne zahu
Hrušky rozrežeme na štvrtinky, vyberieme jadierka a dáme na papier na pečenie ( môžeme pokvapkať troškou medu a citrónovej šťavy) . Zapečieme ich v rúre rozohriatej na 180°C cca 15 min.
Uvarené zemiaky rozpučíme, vychladnuté osolíme, pridáme múku. Z vypracovaného cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na kolieska, obalíme vo vajci a strúhanke a vysmažíme.
Panenku polejeme čučoriedkovou omáčkou a servírujeme so zemiakovými kolieskami a pečenými hruškami.