Bratislavské pliecko podľa ČSN
Bratislavské pliecko podľa ČSN fotorecept
Foto: kimlo
Toto retro jedlo poznajú najmä tí skôr narodení, bolo súčasťou jedálnička takmer každého hostinca, závodnej či školskej jedálne. Keď sa dodrží postup a množstvo surovín, môžem potvrdiť že je to veľmi dobré, chute sú vyvážené, a tento recept určite ešte nejeden raz realizujem.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1000 g | |
200 g | |
50 g hustý | |
80 g | |
80 g | |
50 g | |
40 g | |
80 g | |
500 ml | |
100 ml | |
Podľa chuti | |
z polovice citróna | |
podľa potreby | |
podľa potreby (alebo voda) |
Postup:
- 1
Pripravíme si potrebné suroviny a ako prvé začneme s prípravou mäsa...
- 2
Pliecko osolíme a zvinieme (podľa toho ako je odrezané) a špagátom stiahneme a zaviažeme. Po tepelnej úprave tak bude držať tvar a dobre sa krájať na plátky.
- 3
Mäso dáme do rozohriateho oleja a opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom vyberieme a odložíme do tepla.
- 4
Vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatista.
- 5
Pridáme paradajkový pretlak a orestujeme.
- 6
Podlejeme vývarom alebo vodou, zamiešame, pridáme mäso a prikryté dusíme na miernom ohni do mäkka, asi 2 hodiny. Občas mäso obrátime, prípadne dolejeme trocha vody alebo vývaru. Medzitým si nakrájame mrkvu, zeler a uhorky na malé kocky.
- 7
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu vydusíme na tuk. Pridáme múku, opražíme ju a zalejeme trochou studenej vody. Dobre metličkou rozmiešame na kašu, aby neboli hrudky. Krátko prevaríme.
- 8
Pridáme 500 ml mlieka a premiešame.
- 9
Vezmeme si husejšie sitko, a omáčku precedíme a prepasírujeme.
- 10
Vznikne nám krásna hladká omáčka, ktorú dochutíme podľa chuti soľou a citrónovou šťavou.
- 11
Pridáme nakrájanú zeleninu aj s uhorkami a povaríme 15 minút.
- 12
Medzitým mäso rozviažeme a pokrájame na plátky.
- 13
Potom pridáme do omáčky hrášok a varíme ešte 5 minút.
- 14
Do omáčky pridáme 100 ml smotany a krátko prevaríme.
- 15
Omáčka je jemná a hladká, s kúskami zeleniny.
- 16
Podávame s knedľou alebo cestovinou.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/bratislavske-pliecko-podla-csn-fotorecept/77632-recept.html