Keď má dostatok času, pustí sa aj do zdĺhavejších receptov. Jedným z nich je aj pečené mäso z diviny s brusnicovou omáčkou. A hoci sa môže zdať , že jeho príprava zaberie veľa času, nie je to až také zlé - akurát treba rátať s tým, že mäsko potrebuje na upečenie zo dve hodiny. Ale šikovná gazdiná si popri pečení dokáže čas vyplniť aj niečím iným.
Potrebujeme:
- mäso z diviny (jelení chrbát)
Nálev:
- červené víno
- borievky
- cibuľu
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- korenie na divinu
- bobkový list
Príloha:
- zemiaky
- olej
- červenú údenú papriku
- rascu
- rozmarín
Omáčka:
- brusnicový džem
- brusnicový kompót
- 1/2 dl rumu
- 1 a pol dl červeného vína
- 2 lyžičky cukru
- 1/2 lyžičky škorice
- citrónovú kôru
- 1 až 2 lyžičky solamylu
Postup:
Mäso naložíme do nálevu z ingrediencií aspoň na 24 hodín. Vložíme do pekáča a prikryjeme. Pečieme na 160 stupňoch Celzia asi 2 hodiny, potom pod kontrolou dopekáme.
Zemiaky prekrojíme na osminky, zmiešame so všetkými ingredienciami a upečieme na 180 stupňoch Celzia asi 45 minút.
Omáčka: Džem a kompót zalejeme vínom a rumom, podľa kyslosti pridáme cukor, škoricu, citrónovú kôru. Necháme zovrieť, potom chvíľu prevaríme a zahustíme solamylom rozpusteným v troške vody.