Zapečené cestoviny alá carbonara
11. 9. 2022
Zapečené cestoviny alá carbonara
Zdroj: goldensmile
22
minút
nízka
náročnosť
Ingrediencie:
500 g
cestoviny penne
100 g
slanina
g
sušené paradajky
130 ml
biele víno
200 ml
šľahačková smotana
100 g
tvrdý syr
4 ks
vajce
podľa chuti
bazalka
štipiek
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
podľa chuti
soľ
podľa chuti
na čerstvo namleté čierne korenie
Postup:
1.
Cestoviny si uvaríme v osolenej vriacej vode, ale o pár minút menej, než majú písané na obale (moje mali 10-12 minút, nechala som ich variť 8 minút) a scedíme ich. Slaninu nakrájame na malé kocky a vyškvaríme ju na suchej panvici - necháme vychladnúť.
2.
Sušené paradajky si nakrájame na malé kúsky. Do misky si nastrúhame tvrdý syr (na väčších očkách na strúhadle), pridáme vajcia a pomiešame. Prisypeme soľ, čierne korenie, troška nastrúhaného muškátového orieška, víno, smotanu a bazalku - premiešame.
3.
Zapekaciu misu si potrieme troškou olivového oleja a vysypeme do nej polku cestovín. Na ne porozhadzujeme polku paradajok a polku slaniny a zalejeme polkou zmesi z misky - premiešame, nasypeme zvyšok cestovín a ostatok surovín - zvyšnú slaninu, paradajky, smotanovú zmes, ešte trošku posolíme, pokoreníme a posypeme bazalkou a celé premiešame. Prikryjeme a dáme piecť na 175 stupňov na cca 22 minút (po 10 minút pečenia premiešame).
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk/recept/29704/zapecene-cestoviny-ala-carbonara/