Jahňacie kotlety v bylinkovej marináde s grilovanou zeleninou a chilli omáčkou
Jahňacie kotlety v bylinkovej marináde s grilovanou zeleninou a chilli omáčkou
Jahňacie mäso patrí k Veľkej noci a preto si aj tento recept našiel svoje miesto v mojom zozname. Jahňacina podporuje imunitný systém a je bohatým zdrojom železa. Postupne sa však vytráca z našich jedálničkov, a preto by som vám ju rada pripomenula vďaka tomuto receptu.
Čo budeš potrebovať?
- 1kg jahňacích kotliet
- olivový olej
- 2 vetvičky rozmarínu
- soľ
- korenie
Marináda
- 2 vetvičky rozmarínu
- 3 strúčiky cesnaku
- 8PL olivového oleja
- soľ
- korenie
Grilovaná zelenina
- 2 červené cibule
- 4 zemiaky
- cukrový hrášok
- cherry paradajky
- 4 strúčiky cesnaku
- oblanšírované fazuľové struky
- olivový olej
- maslo
- soľ
Chilli omáčka
- 2 cibule
- 4 paradajky
- 2PL omáčky Chillina - ostrá rajčinka
- 4PL šípkového octu
- 100ml červeného vína
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ
- korenie
- cukor
V miske si pripravíme marinádu. Zmiešame olivový olej, najemno nakrájaný cesnak, soľ, korenie a rozmarín.
Kotlety umyjeme, očistíme od tuku a osušíme. Nakrájame a potrieme ich pripravenou marinádou. Necháme ich minimálne hodinu marinovať.
Zatiaľ si ugrilujeme zeleninu a uvaríme zemiaky. Cesnak si nakrájame na plátky a orestujeme na masle a olivovom oleji. Pridáme cherry paradajky a postupne si opražíme zeleninu, na štvrtky nakrájanú červenú cibuľu, hrášok a oblanšírované fazuľové struky. Osolíme a odstavíme. Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Po uvarení ich orestujeme na oleji do zlatista.
Pripravíme si chilli omáčku. Cibuľu a cesnak si nakrájame najemno. Podusíme ich na olivovom oleji a pridáme nakrájané a oblanšírované paradajky. Chvíľu podusíme a prilejeme červené víno. Necháme odpariť alkohol. Prilejeme šípkový ocot, chilli omáčku a povaríme. Rozmixujeme a dochutíme soľou, korením a cukrom.
Po namarinovaní kotlety opečieme z oboch strán na olivovom oleji spolu s vetvičkami rozmarínu. Približne 3-5 minút z každej strany. Kotlety vyberieme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.
Jahňacie kotlety podávame s grilovanou zeleninou a chilli omáčkou.
Zdroj: https://www.zezahora.sk/recepty/jahnacie-kotlety-v-bylinkovej-marinade-s-grilovanou-zeleninou-a-chilli-omackou/