Jahňacie kotlety s kašou a mrkvou
Jahňacie kotlety s kašou a mrkvou
šéfkuchár Korzo café & restaurant v Bratislave
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny:
Jahňacie kotlety: | |
1 kg | |
100 g | |
4 steblá | |
1 vetvička | |
Šafranová kaša: | |
800 g | |
2 vrecúška | |
150 g | |
100 ml | |
1 čl | |
Farebná mrkva: | |
1 ks | |
1 ks | |
Postup:
- 1
Jahňacie kotlety: Kotlety zbavíme blán a orežeme nežiaduce časti. Kostičky očistíme tupou stranou noža. Roztopíme maslo a vložíme doň byliny. Teplotou sa uvoľnia éterické oleje a arómy. Maslo necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Do mäkkého, ale nie teplého masla vložíme jahňacie kotlety. Necháme odležať v chladničke jeden deň.
- 2
Z chladničky kotlety vyberieme skôr, aby sa maslo rozpustilo. Kotlety vytiahneme a zbavíme masla. Na rozpálenej panvici opečieme z každej strany. Dáme bokom na 2 – 3 minúty odležať.
- 3
Šafranová kaša: Na pekáč vysypeme hrubú morskú soľ. Zemiaky v šupke uložíme na soľ a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C. Teplé zemiaky vydlabeme. Prevarenú smotanu so šafranom a maslom vylejeme na zemiaky a metličkou na šľahanie vytvoríme kašu. Dochutíme soľou a dijonskou horčicou.
- 4
Farebná mrkvička: Mrkvu zbavíme šupy. Nakrájame na diamanty tak, že mrkvu krájame v 45-stupňovom uhle a otáčame po každom reze o 90 stupňov. Vodu s octom, cukrom a soľou privedieme do varu. Vložíme mrkvičky a varíme asi 2 minúty. Mrkva musí byť chrumkavá. Vyberieme a prudko ochladíme v ľadovej vode. Na panvici speníme maslo a pridáme mrkvičky. Chvíľu restujeme.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/jahnacie-kotlety-s-kasou-a-mrkvou/61796-recept.html