Domáca probiotická salsa
Máte veľa paradajok? Urobte si z nich DOMÁCU PROBIOTICKÚ SALSU, táto je výborná
Domáca probiotická salsa
Zdroj: Shutterstock
Tepelná úprava paradajok prináša jedno veľké pozitívum: lepšie sa využije zdraviu prospešný lykopén posilňujúci cievy, srdce i mozog.
POTREBUJEME:
- 2 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 červená paprika
- 4 paradajky
- 1 mrkva
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 čili papričky (nie je nutné)
- soľ
POSTUP:
- Pripravte si slaný nálev podľa množstva zeleniny. Na každých 250 ml vody pridajte 1 lyžičku soli.
- Cibuľu a cesnak ošúpte, papriku vyčistite a všetku zeleninu pokrájajte na väčšie kusy.
- Zeleninu naskladajte natesno do pohára s patentným viečkom alebo priamo do kvasiacej nádoby s pružinou. Je dôležité dobre ju v pohári utesniť, pretože počas kvasenia sa trochu zmenší a potom má tendenciu vyplávať. Pokiaľ nemáte nádobu s pružinou, je potrebné zeleninu zaťažiť vhodným skleneným závažím či kameňom.
- Zeleninu zalejte slaným nálevom tak, aby bola úplne ponorená a pod viečkom zostali ešte 2 až 3 cm.
- Takto uzavretý pohár nechajte na kuchynskej linke. Po 5 až 7 dňoch je zelenina skvasená a môžete ju rozmixovať do konzistencie salsy. Uchovávajte ju v chladničke.
TIP: Pokiaľ chcete mať salsu hustejšiu, pred mixovaním časť vody odlejte alebo odpite.
Autor: NICOLE MRZENOVÁ, TÝŽDENNÍK KVĚTY
Zdroj: https://zivot.pluska.sk/recepty/mate-vela-paradajok-urobte-nich-domacu-probioticku-salsu-tato-je-vyborna
https://zivot.pluska.sk/recepty/mate-vela-paradajok-urobte-nich-domacu-probioticku-salsu-tato-je-vyborna/2