Špaldový chlieb
Špaldový chlieb
Foto: zuzananoskova
Nie je nad doma upečený chlieb. Čerstvý, voňavý a čo je najdôležitejšie, že viete, čo v ňom je. Proste si ho urobíte podľa svojej chuti. Vo mne domáci chlieb evokuje domov, teplo, lásku, pohodu :-) Recept na špaldový chlieb mám od Janici z Jemine (na FB), je fantastický. Podľa toho, aké múky doma mám, si upravím pomer špaldovej hladkej a špaldovej celozrnnej múky či ražnej a semiačka dám podľa chuti tiež. Miesto medu dávam agáve a chlieb môže jesť aj ľudia alergický na med či vegáni ;-)
na 200 °C
Suroviny
250 g | |
250 g | |
330 ml | |
1/2 kocky | |
1,5 ČL | |
1 PL |
Postup:
- 1
Janica je skvelá, rovnako ako aj Monika. Spolupracujú na projekte Jem iné na Bratislavskom regáli. Momentálne, okrem iného, robia vynikajúcu osvetu kvásku a chlebu z neho. Pridajte sa k nim na FB: https://www.facebook.com/#!/jemine.sk?fref=ts https://www.facebook.com/#!/BratislavskyRegal?fref=ts
- 2
Vo vode rozpustíme droždie spolu s medom. Prilejeme k múke, do ktorej sme pridali soľ a nejaké semienka (ľanové, sezamové, slnečnicové, tekvicové či konopné) a vypracujeme vláčne cesto. Miesime tak dlho, kým sa cesto neoddeľuje od nádoby a rúk (cca 5-7 minút).
- 3
Potom necháme na teplom mieste kysnúť, až kým zdvojnásobí svoju veľkosť, asi 45 minút.
- 4
Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 200°C , z cesta vyformujeme bochník. , necháme ešte chvíľu podkysnúť a pečieme 45-50 minút. Po vybratí z rúry potrieme vodou. Uložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
- 5
Už som písala pri inom chlebíku, že pomer múky si vždy prispôsobím podľa toho, aké múky mám doma. Čím viac celozrnnej či ražnej múky, tým je chlebík síce "hutnejší", ale o to zdravší ;-)
- 6
Chlieb zo špaldovej múky so sušenými paradajkami a čiernym sezamom.
- 7
Špaldový chlieb so sušenými slivkami a vlašskými orechami. Terka si ráno odkusla a vraví: "Chutí ako vianočka." Prišla zo školy a povedala, že to bol najlepší chlieb! (natrela som ho s tofu nátierkou). Tento na foto je s maslom a rakytníkovým džemom.
- 8
Chlieb zo špaldovej múky (300g hladkej a 200g celozrnnej) s tekvicovými jadierkami.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/spaldovy-chlieb/41084-recept.html