Studená polievka ajo blanco (biele gazpacho)
Studená polievka ajo blanco (biele gazpacho)
foodblogerka a lektorka stredomorskej kuchyne, 12. júla 2021

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Polievka ajo blanco je populárna najmä v Andalúzii, v mestách Granada, Jaén, Cordóba a Malaga. Všade sa pripravuje inak. Okrem verzie s jablkami existuje aj ajo blanco s hroznom a kúskami žltého melóna – tá je populárna v Malage.
porcie
príprava
Suroviny
120 g (bez kôrky) | |
2 šálky (ľadová) | |
2 strúčiky | |
1 ks (typu Granny Smith) | |
2 PL | |
2 šálky (blanšírované, olúpané) | |
2 ČL | |
Na servírovanie: | |
Postup:
- 1
Do mixéra dáme blanšírované, olúpané mandle s vodou a cesnakom a mixujeme, pokiaľ nevznikne mliečnobiela tekutina. Pridáme chlieb, nakrájané jablko, dochutíme soľou, čiernym korením, olivový olejom a sherry octom. Opäť mixujeme, aby vznikla konzistentná zmes. Ak je zmes príliš hustá, môžeme ešte pridať ľadovú vodu.
- 2
Hotovú zmes prelejeme do nádoby s uzáverom a dáme chladiť aspoň na dve hodiny do chladničky.
- 3
Túto studenú polievku podávame dochutenú olivovým olejom
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/studena-polievka-ajo-blanco-biele-gazpacho/80584-recept.html