Mangovú dužinu pokrájame na kocky, jablká olúpeme a tiež nakrájame na približne rovnako veľké kocky ako mango.
Mangové čatní
Mangové čatní
Chutný kúsok exotickej indickej kuchyne na dosah ruky.
Ingrediencie:
-
2 ksmango
-
3 ksväčšie jablká jablká
-
2 ksstredne veľká cibuľa
-
100 mljablčný ocot
-
150 gkryštálový cukor
-
1/4 KLmuškátový oriešok
-
1/2 KLsoľ
-
1/4 KLmleté klinčeky
-
2 KLkari korenie
-
1 PLcitrónová šťava
Postup:
-
1
-
2
Ovocie nasypeme do hrnca, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, všetko podlejeme octom, premiešame a privedieme k varu. Akonáhle sa zmes začne variť, plameň stiahneme strednú hodnotu, zavrieme pokrývkou a necháme variť za občasného premiešania, kým ovocie nezmäkne – zhruba 5 až 7 minút.
-
3
Potom k horúcemu ovociu pridáme všetky ostatné suroviny (okrem citrónovej šťavy): cukor, muškátový oriešok, soľ, drvené klinčeky a karí korenie.
-
4
Takto varíme na miernom ohni s občasným premiešaním ešte asi 20 minút, alebo kým sa zmes nepremení na kašu s kúskami mäkučkého ovocia.
-
5
Čatní odstavíme, primiešame citrónovú šťavu a necháme vychladnúť.
-
6
Mangové čatní skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. V chlade vydrží až 3 týždne. Prípadne ho môžeme zavariť ako podobne ako ovocný džem. Toto fantastické čatní sa hodí ako dip, nátierka, na ochutenie omáčky či ako základ marinády na mäso.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/9487/mangove-catni/