Šošovicu 2-3krát prepláchneme, zalejeme zhruba štvornásobkom vody, posolíme a dáme variť. Varíme do mäkka, zhruba 15 minút, alebo kým šošovica zožltne a zrniečka sa dajú rozpučiť medzi prstami. Necedíme.
Indický dhal
Indický dhal
Vynikajúci, aromatický prívarok z červenej šošovice.
Ingrediencie:
-
200 gčervená šošovica
-
podľa chutisoľ
-
1 PLghee alebo olej
-
1 ksčili paprička
-
1 ksbobkový list
-
1 KLrasca cela
-
1 ksveľka cibuľa
-
1 strúčikcesnak
-
1 KLzázvor (strúhaný)
-
2 ksparadajka
-
1 KLgaram masala
-
1/2 KLkurkuma
-
1 hrsťčerstvý koriander
Postup:
-
1
-
2
V hlbokej panvici zahrejeme maslo alebo olej a pridáme čili papričku, ktorú sme na niekoľkých miestach poprepichovali nožom.
-
3
K maslu tiež pridáme bobkový list, celú rascu, a keď začnú aromatizovať vytiahneme čili papričku.
-
4
Potom pridáme na väčšie nadrobno nasekanú cibuľu, a keď zmäkne vložíme do panvice na plátky nasekaný cesnak spolu s postrúhaným zázvorom. Znížime plameň na minimum a spolu podusíme asi 5 minút.
-
5
Medzitým si nakrájame paradajky na kocky a pridáme ich k cibuľovému základu a za občasného premiešania dusíme, kým sa paradajky nerozpadnú a nevytvoria hustú pastu. Môžeme priliať aj kvapku vody.
-
6
K paradajkám teraz pridáme nasekanú čili papričku, ktorú sme predtým použili na aromatizovanie ghee. Posolíme ich a pridáme kurkumu.
-
7
Paradajkovú pastu primiešame k uvarenej šošovici, pridáme garam masalu a nadrobno nasekaný koriander.
-
8
Dhal servírujeme horúci a môžeme k nemu podávať domáci naan.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/8848/indicky-dhal/